Avslutade aktiviteter
www.dontdownload.com



Startsida
- Pågående aktiviteter
- Avslutade aktiviteter
- Uppmärksammade problem



















Mindre aktuella aktiviteter eller helt avslutatde:

Flytt av server Trots lång och trogen tjänst så fick hårdvaran nu till slut gå i pension. Servern flyttad till ny hårdvara i Maj 2011.

* Rensning. För att spara på vårt diskutrymme ber vi alla som har mailkonto hos oss att rensa bort gamla mail som inte längre behövs. Om vi alla hjälps åt så blir skillnaden mycket stor, även om det är liten skillnad på det enskilda kontot. Dessutom rekommenderar vi att inte spara alla mail i inkorgen då det bara tar längre tid att hämta era mail. Ni som använder webmail kan skapa mappar att spara alla viktiga mail. Ni som använder pop3 rekommenderas att inte spara mailen på server, då det har visat sig att det bara glöms bort och inkorgen blir till slut mycket stor.

Planerat adressbyte. April 2009 bytte servern adress. Själva ändringen gick fort, men uppdateringen av alla DNSer runt omkring i vårt avlånga land tog lite längre och olika tider på olika platser.

Planerade strömavbrott 17 December 2008 00.00 - 06.00 har vattenfall planerat avbrott och servern kommer att vara nere under del av den tiden. Den 18 December planeras avbrott i serverhallen p.g.a. omkoppling av reservström. Kanske inte kommer påverka servern.

* Planerat strömavbrott.Den 4/6 2008 är det planeratströmavbrott. El-leverantrörerna ska uppdatera något. Planeras ta 6 timmar med start 23.30.

* Uppgradering och byte av hårdvara. Efter lång och trogen tjänst är hårdvaran utbytt. Detta för att inte få problem med ålder på ingående komponenter. Sen kommer vi få något större kapacitet och hastighet, men detta är egentligen bara något vi får på köpet när vi ändå förnyar all hårdvara.
Status: Uppdatering utförd.

* Förbättring av spam-skydd. Helt otroligt. Spam spam spam. Enorma mängder. Vi har installerat ytterligare ett filter för att kunna ta bort de spam som kommer igenom det första som varit installerat en tid nu. Just nu stoppas ca 3000 spam om dagen. Om varje mail skulle ta 3 sekunder att identifiera och radera manuellt (lågt räknat) så spar vi nu 3000*3 = 9000 sekunder = 2.5 timmar/dag! Låter inte detta ganska bra?

* Mail-bombning (spamming) är alltid ett stort problem, men om möjligt känns det som om det bara växer. Vi håller just nu på att implementera filter för detta. Filtret kommer att ta bort de mest kända och uppenbara spammailen. Siktet är inte att ta bort allt, så därför borde filtret inte stoppa det som faktiskt ska fram. Men skulle Ni mot förmodan misstänka att något försvinner så kontakta er administratör. I tillägg till detta har många (100-tusentals) kända addresser spärrats helt och kan inte skicka mail till oss (gäller delar av Asien och delar av Afrika, detta stoppar även många inbrottsförsök).
Status: Nya metoden raderar 15-30 mail i timmen just nu. (raderat drygt 200 mail de första 12 timmarna + de 200 mail/dygn som filtreras via andra metoder + de mail som aldrig kommer in p.g.a. spärrade addresser)
Uppdaterad status igen: Efter lite trimmning av filtren så har vi nu lyckats ta 350 spam/dygn. Detta ger en total på minst 550 mail/dygn. Vi fortsätter att försöka stoppa fler.
Ytterligare uppdaterad status igen: Efter ytterligare lite trimmning av filtren så har vi nu lyckats ta ca 600 spam/dygn. Vid en närmare titt på loggarna så är 1000 spam raderade det senaste dygnet.
Dax för uppdaterad status: Äntligen känns det som om vi hittat en metod som fungerar ganska bra. Uppskattningsvis tar vi bort 90-95% av alla spam just nu. Metoden går ut på att de flesta spam som skickas kommer från vad man kallar "mail cannon". D.v.s. en server som skickar mail till alla som vill ta emot. Men nu vill vi inte längre ta emot mail utan avböjer snällt med meddelandet "upptaget, var snäll och återkom senare". Alla riktiga mail skickas från en server som förstår sig på detta och återkommer snällt lite senare, medans "spammarna" inte har möjlighet att spara alla mail och återkomma med samma mail, därför kommer det aldrig fram. Detta kräver såklart en del kraft från vår server med det är det värt. Ca 2000 spam/dygn filtreras bort på detta vis.
Sista uppdaterade statusen denna gång: Skyddet tar mer än 4000 spam om dagen i genomsnitt. Vi får säkert anledning att komma tillbaka till denna punkt, men just nu funkar det bra tycker vi.

* Virusscanning har varit på tapeten några gånger. Även om detta verkar vara ett mindre problem så tittar vi på möjligheterna att säkert scanna mailen efter virus innan leverans till Er postlåda.
Status: Alla mail skannas efter ca 85000 kända virus. Det tog inte mycket mer än en timme innan första virusmailet blev stoppat. (stoppat 4 st de första 12 timmarna)
Uppdaterad status: Det funkade alldeles utmärkt. Men det krävs väldigt mycket resurser för att skanna allt så vi måste uppdatera servern för att fortsätta skanna.
Uppdaterad status igen: Virus-skannern är nu aktiverad och skannar alla inkommande mail.
Ytterligare uppdatering: Virus-skannern är avstängd igen. Det kom nästan inga virus, alla stoppas via spam-skyddet.

* Webmail är något som efterfrågas med jämna mellanrum.
Status: Detta är tillgängligt. Kontakta din administratör för tillgång till detta.

* Mail-bombning (spamming) har blivit ett större problem med tiden. Detta är en aktivitet som är lika omdiskuterad som hatad. Vi försöker hitta metoder för att minska mängden av dessa mail. Vi tittar på kända avsändare och stoppar dessa innan de ens kan skicka mailen till oss. Detta är en kamp som är helt omöjlig att hålla jämna steg med. Det är inte bara illvilliga experter som ser en affärsmöjlighet här, utan oskyldiga användare som får sina datorer kapade av illvilliga experter.
Status: Suck. Vi får väl kanske inse att detta problem är om inte ökande så konstant. Verkar inte hända så mycket även om man stoppar en hel del, efter en tid hittar de nya vägar i alla fall. Jaja, vi kanske lyckas till slut ändå (se även pågående aktiviteter).

* Rensning:Just nu håller vi på med en rensning av systemet för att öka säkerheten på servern. Under denna process kan det hända att systemet ligger nere några sekunder (oftast inte). Detta gäller både hemsidorna, mailen och DNS. Detta märks oftst inte, men i unika fall kan det hända att man får ett felmeddelande och får t.ex. uppdatera sidan för att det ska fungera. Denna aktivitet har pågått/pågår:
13-15 Oktober 2004
18 Oktober 2004
22-24 Oktober 2004
4-8 Januari 2005
Juni 2006
Augusti 2006
Status: Nu när de största jobben är utförda pågår detta i liten skala kontinuerligt utan att det stör driften. Inget har ändrat på länge

Detta är en test av stefan.l@infotell.se